MobiSticks i sundhedsvæsenet?

On 6. februar 2010, in Skole 2.0, by Mads Bo-Kristensen

Mobiltelefon aflæser MobiStick-kode i informationsmateriale

Fredag d. 5. februar havde VIFIN besøg af Region Syddanmarks udviklingsdirektør, Mikkel Hemmingsen. Et udbytterigt møde, hvor vi bl.a. udvekslede tanker og idéer om forskellige anvendelser og forståelser af teknologi.  

Projektet MobiSticks, der støttes af It- og Telestyrelsen, blev også berørt. Se evt. projektets blog www.mobisticks.blogspot.com .Projektet vil fremstille et site, hvorfra institutioner med et pædagogisk,  vejlednings- eller formidlingsmæssigt sigte kan udvikle og distribuere deres egne 2D-koder. Koderne, der aflæses via en mobiltelefons kamera-optik, er en nyere udgave af stregkoder. Når kameraet føres hen over en 2D-kode, sendes man til en specifik hjemmesideadresse, der kan indeholde tekst, lyd, billede eller video.      

På sitet MobiSticks.dk vil 2D-koder (“MobiSticks-koder”) kunne printes ud eller distribueres elektronisk, så de bl.a. kan integreres  i institutioners materialer. Projektet udvikler en database, hvor tekst-, lyd-, billlede- og video-materialer vil kunne lægges og nemt tilgås ved at føre mobiltelefonens kamera hen over en  MobiStick-kode.      

På mødet diskuterede vi mulighederne i at anvende MobiSticks i sundhedsvæsenet. Man kunne forestille sig, at informations- og vejledningsmaterialer på dansk blev forsynet med en MobiStick-kode, der refererede til oversættelser på forskellige sprog. Koden kunne også referere til en indtaling af materialets tekst. Eller koden kunne henvise til en video, der illustrerede eller uddybede materialets emne.      

Mikkel Hemmingsen havde interessante økonomiske og organisatoriske overvejelser over, hvordan man kan begrebsliggøre MobiStick. En offentlig institution, fx et sygehus, har et kæmpe behov for at distribuere informations-  og vejledningsmaterialer. Men det er dyrt at distribuere og dyrt at opdatere materialerne. Derfor:    

 • Distributionen kunne  foregå via  MobiSticks-koder, der refererer til informations- og vejledningsmaterialer, som er placeret på nettet. MobiSticks’en kan sættes op på steder, hvor patienter har brug for informations- eller vejledningsmateriale. Eller de kan være sat ind i pjecer og andet papirmateriale.
 • Opdateringen af  informations- og vejledningsmaterialer kan i papirudgaver være en bekostelig affære. Med MobiSticks kan man nøjes med at foretage opdateringen på nettet, fx via en database som MobiSticks.dk.  En pjece, der indeholder den mest basale information, kan udstyres med en eller flere MobiStick-koder, der henviser læseren til den nyeste viden på et område. Eller læseren kan få andre indgange til informationen, fx via video, fotos eller en oversættelse til et andet sprog end dansk.

Mikkel Hemmingsen gav os et godt råd med på vejen:  Brug Kolding Designskole til at inspirere integrationen af MobiSticks med materialer og lokaliteter.

 

2 Responses to MobiSticks i sundhedsvæsenet?

 1. jesper stuhr siger:

  Alle steder, hvor løbende opdatering er et issue er der grundlag for at anvende Mobisticks såvel som andre løsninger hvor man gør brug af en 2D kode samt en kameratelefon.

  Små projekter kan nemt og hurtigt igangsættes rundt om i sundhedssektoren.
  Kriterier for mindre projekter kan være følgende:

  1) hurtighed fra vision om en service til at man sætter igang. Implementerings barrieren skal være tilpas lille så den ikke bliver en hindring i sig selv.

  2) projektet skal være økonomisk overkommeligt. Jo flere midler der skal allokeres jo større er risikoen for at det ikke sker. Mit bud er at langt de fleste jo allerede har en mobiltelefon m. kamera. 2D koderne findes, mobisticks platformen kan tænkes anvendt eller noget lignende.

  3) Projektet skal give god mening, Det skal kunne måles, hvordan dagligdagen forbedres igennem projektforløbet. Altså skal der skabes værdi, Og værdien skal ligge især hos brugerne (personale og brugere af sundhedsvæsenet.

 2. Hej Jesper
  Tak for praktiske anvisninger på, hvordan nye projekter med MobiSticks kan gennemføres.
  vh. Mads

  PS. Til dem, der ikke kender Jesper, så er han fra Scanbuy, der er partner i projektet MobiSticks. Se evt. http://www.scanbuy.dk/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *