Caroline Fourest er fransk forfatter, journalist, filmskaber og radiovært. Hun er kendt for sit arbejde med emner som feminisme, sekularisme, identitetspolitik og rettigheder for LGBTQ-personer. Hun har siddet i redaktionen for det satiriske ugemagasin, Charlie Hebdo, der i 2015 var udsat for et grusomt attentat.
I august 2024 udkom bogen Le Vertige MeToo på forlaget Grasset. Caroline Fourest bruger ordet vertige (rus / svimmelhed) til at beskrive de komplekse og nogle gange modstridende virkninger af MeToo-bevægelsen. Hun understreger, at selvom bevægelsen har bragt nødvendige og positive ændringer, har den også ført til fejltagelser og magtmisbrug i retfærdighedens navn.
Le Vertige MeToo afspejler både euforien og de potentielle farer ved en så kraftfuld og transformerende bevægelse. Bogen har undertitlen At finde balancen efter kønsrevolutionen (Trouver l’équilibre après la révolution sexuelle).
I analysen og vurderingen af de komplekse og til tider modstridende virkninger af MeToo peger Fourest på følgende:
1. Støtte til ofrene
Bogen fremhæver betydningen af at tro på og støtte ofre for seksuelle overgreb. Det understreges, hvor vigtigt det er at give dem en stemme og tage deres oplevelser alvorligt.
2. Retfærdighed for de anklagede
Fourest diskuterer også nødvendigheden af retfærdig behandling af de anklagede. Hun peger på tilfælde, hvor folk er blevet uretfærdigt anklaget og understreger, at retssikkerhed og grundig undersøgelse er vigtige.
3. Sociale og kulturelle konsekvenser
Bogen analyserer, hvordan MeToo har påvirket sociale normer og kultur. Der tales om de positive forandringer, men også om de potentielle negative konsekvenser, såsom en øget frygt og usikkerhed i sociale interaktioner.
4. Balance
Fourest forsøger at finde en balance mellem støtte til feminisme og retfærdighed for alle parter. Hun diskuterer, hvordan bevægelsen kan fremme ligestilling uden at skabe uretfærdige situationer for nogen.
5. Fremtiden for MeToo
Endelig reflekterer bogen over fremtiden for MeToo og lignende bevægelser. Fourest undersøger, hvordan bevægelsen kan fortsætte med at udvikle sig og påvirke samfundet positivt uden at skabe polarisering.
Bogen er endnu ikke udkommet på dansk. Det er derimod en anden modig og velskrevet bog, nemlig “Generation Krænket – fra sprogpoliti til tankepoliti” (2020). Her gør Caroline Fourest op med en identitetspolitik, der har travlt med at føle sig krænket på andres vegne. Ligesom i Le Vertige MeToo argumenterer Fourest fra en overbevisende position. I Generation Krænket taler hun både som medlem af mindretalssamfundet omkring LGPTQ og som respekteret medlem af den franske antiracistiske bevægelse.