Mellem modernitet og regression

On 22. februar 2025, in Elite & populisme, by Mads Bo-Kristensen

”Libertarianere mellem modernitet og regression”. Det er titlen på en udsendelse i radioprogrammet Signes des temps (Tidens tegn) på kanalen France Culture den 9. februar. Redaktør og radiovært, Marc Weitzmann, havde inviteret Quinn Slobodian i studiet. Han er professor i international historie ved Boston University og forfatter til bogen Crack-Up Capitalism: Market Radicals and the Dream of a World Without Democracy (2023)

I sin introduktion til interviewet med Slobodian fremhæver Weitzmann tre politiske retninger i koalitionen omkring Donald Trump.

Den første er nationalistisk og populistisk og repræsenteres af vicepræsidenten J.D. Vance og Steve Bannon, tidligere chefstategi for Trump.

Den anden er mere traditionel og samler de klassiske republikanere.

Den tredje repræsenteres af Elon Musk og af mindre synlige personer omkring ham som iværksætteren og grundlæggeren af Paypal, Peter Thiel. De såkaldt radikale libertarianere.

Denne tredje politiske retning er den mest spektakulære, den mest ”oligarkiske”, den mest nutidige, som radioværten siger.

Retningen repræsenterer en ultrateknologisk og globaliseret neoliberalisme, der er fast besluttet på at gennemtvinge sin post-demokratiske orden i det 21. århundrede.

I interviewet og i sin bog udfolder Slobodian dét synspunkt. Det gør han i sin analyse og vurdering af retningens 1) forudsætninger, 2) vision og 3) implikationer:

1) Fragmentering af nationalstaten

Slobodian beskriver, hvordan globaliseringen har skabt nye juridiske rum som frizoner og skattely, hvor kapitalismen kan operere uden demokratisk kontrol.

2) Radikale libertarianeres vision

Bogen følger radikale libertarianere, fra Milton Friedman til Peter Thiel, i deres søgen efter steder, hvorpå markedsøkonomien kan fungere uden statslig indblanding.

3) Truslen mod demokratiet

Slobodian argumenterer for, at disse økonomiske zoner underminerer nationale stater og demokratiske institutioner, hvilket udgør en alvorlig trussel mod demokratiet.

Ifølge Slobodian ønsker de radikale libertarianere omkring Trump altså at afskaffe demokratisk styring helt og erstatte det med et system baseret på private kontrakter og markedsudvekslinger. Det vil de gøre ved at minimere statens magt, nedlægge dens institutioner og – som vi ser i disse dage – fyre dens ansatte. De radikale libertarianere hævder ligeledes individets ret til radikal ytringsfrihed og selvbestemmelse uden statslig indblanding, regulering eller mediering.

De er, som Marc Witzmann indleder med at sige, “libertarianere mellem modernitet og regression”. De befinder sig mellem en ekstrem og nutidig udlægning af modernitetens oplysnings- og frihedsprojekt og 1800- og 1900-tallets spæde libertarianske bevægelse, der ønskede at afskaffe statens magt. De radikale libertarianere befinder sig altså ideologisk tilbage i tid og anvender nutidige, globaliserede virkemidler såsom Ultra Tech og radikal ytringsfrihed til at opnå deres mål.


 

Comments are closed.